بابت هر ترانسفر پرسپولیس،10 درصد پورسانت گرفتم

ساخت وبلاگ

امیر عابدینی در دوران مدیریت خود در پرسپولیس، رکورددار ترانسفر بازیکن به اروپا بود.

به گزارش کاپ، آن سال ها در ترانسفر بازیکنان ایرانی دو مدیر موفق حضور داشتند که توانستند فوتبال ایران را به دنیا معرفی کنند. اما اکنون دیگر از آن ترانسفرها خبری نیست و دلیل آن را باید در گفته های امیر عابدینی مدیرعامل آن دوران پرسپولیس جست و جو کرد. فوتبال اکنون دولتی شده است و دیگر استقلال و پرسپولیس صلابت آن دوره را ندارند و سیاست شان به اقتصاد تک محصولی شبیه شده است. آنها اکنون واردکننده هستند و دیگر از آن دوران باشکوه خبری نیست. امیر عابدینی هنوز هم موفق ترین مدیر پرسپولیس از لحاظ صادرات بازیکن شناخته می شود و با رویه کنونی در باشگاه پرسپولیس او نامش با همین عنوان ثبت خواهد شد. عابدینی در گفتگویی که شش سال قبل با همشهری تماشاگر انجام داد، تمام اتفاقات آن زمان را به صورت شفاف بیان کرد.

*به نظر شما چه عواملی باعث موفقیت شما در ترانسفر بازیکنان ایرانی به اروپا شد؟

در آن زمان چند عامل دست به دست هم دادند تا ترانسفرهای موفقی صورت پذیرد. سهم بالای پرسپولیس در تیم ملی که نزدیک به 12،13 بازیکن می شد رفتن به جام جهانی 98 فرانسه و مهم ترین عامل اینکه باشگاه پرسپولیس به این باور رسیده بود که فوتبال ایران سطحش از آسیا بالاتر است. البته جدا از این عوامل، درخشش مهدوی کیا، دایی، شاهرودی و میناوند در مارکت جهانی هم سبب شد اروپایی ها فوتبال ایران را دنبال کنند.

*اما تا جایی که ما یادمان هست تعدادی از این بازیکنان پیش از حضور تیم ملی در فرانسه ترانسفر شده بودند.

یادتان نرود ما قبل از مرحله نهایی جام جهانی بازی های مقدماتی دشواری را پشت سر گذاشتیم، دیدار با ژاپن در کشور غریبه و حذف استرالیا سبب شد فوتبال دنیا نگاهش به ما معطوف شود. به اعتقاد من شکست استرالیا در آن مقطع مهم ترین پارامتر برای مطرح شدن فوتبال ایران بود.

*قبول دارید یکی از دلایل علاقه شما به ترانسفر بازیکنان، رقابتی بود که میان شما و فتح ا...زاده شکل گرفته بود.

آن زمان سیاست ما بر این اساس بود که استقلال رقیب ماست اما در عین حال میان من و فتح ا... زاده تعامل وجود داشت و تمامی ترانسفرها را با یکدیگر چک می کردیم تا نرخ بازیکنان شکسته نشود.

*شاید دو قطبی بودن فوتبال هم در این زمینه بی تاثیر نبوده؟

مدیریت در هر دو باشگاه خوب بود. در آن زمان پاس و سپاهان داشتند تلاش می کردند تا به عنوان یکی از قدرت ها قد علم کنند اما به طور کلی فضای کار برای پرسپولیس و استقلال مساعد بود. ما برای بازیکن ارزش قائل بودیم و فدراسیون هم همکاری می کرد. یادم می آید در اروپا بودم و با یک تلفن، مصطفوی رئیس آن زمان فدراسیون ITC یک بازیکن ما را صادر کرد اما حالا تا پول نگیرند این کار را نمی کنند.

*برخی مدعی اند که بازیکنان ایرانی در حال حاضر دیگر علاقه ای به فوتبال اروپا ندارند و به خاطر مسائل مالی ترجیح می دهند به امارات و قطر بروند. به نظر شما دلیل این موضوع به مدیریت بر می گردد؟

می خواهم پاسخ شما را با یک مثال بدهم تا بهتر متوجه شوید مدیریت چقدر در این مسیر تاثیرگذار است، همان سالی که مهدوی کیا به هامبورگ رفت یک تیم چینی هم 5 میلیون مارک پیشنهاد داد که پول خوبی گیر مهدی می آمد. در کنار این پیشنهاد هامبورگ را هم داشتیم که 2 میلیون مارک به مهدوی کیا می داد. پیشنهاد چینی ها به نفع پرسپولیس بود اما من با محلوجی صحبت کردم و قرار شد برای معرفی فوتبال ایران به اروپا پیشنهاد هامبورگ را بپذیریم و خود مهدوی کیا هم قبول کرد تا فوتبال ایران از آسیا عبور کند.

*مهدوی کیا مدعی است که در سال نخست از قرارداد هامبورگ سودی نبرده و 800 هزار مارک از قراردادش را پروین برداشت کرده است؟

با این حرف تنها گناه پروین را خریده اند. بنده خدا پروین چنین کاری نکرده بود. باشگاه پرسپولیس طلبی 800 هزار مارکی از باشگاه هامبورگ داشت و آنها پول را به حساب پرسپولیس ریختند. پروین هم با آن پول توانست باشگاه را اداره کند و در فصل نقل و انتقالات بازیکنان خوبی بگیرد و قهرمان شود.

 

*یعنی از آن مبلغ پروین برای خودش پولی برداشت نکرد؟

پول توی حساب باشگاه بود و فائقی معاون ورزشی سازمان تربیت بدنی هم نظارت کافی داشت. پروین تمام آن پول و کمک های مالی سازمان ورزش را خرج پرسپولیس می کرد.

*در آن دوره خیلی ها نگران بودند با این ترانسفرها پرسپولیس و استقلال دچار افت فنی شوند.

رفتن بازیکنان به اروپا در افت فنی تیم بی تاثیر نبود اما ما تصمیم می گرفتیم ترانسفر چگونه معنا پیدا کند تا به باشگاه ضربه نخورد و در عین حال سهم پرسپولیس در تیم ملی کم نشود. بازیکنان ما در آن دوره در فوتبال ایران محدود شده بودند. اگر فوتبال ایران را دبیرستان فرض کنید بازیکنان ترانسفر شده در سطح دانشگاه بودند و باید ترانسفر می شدند. هدایت این پروژه به دست مدیر باشگاه بود بود اگر سهم ما در تیم ملی کم می شد در اروپا به مشکل بر می خوردیم. زیرا برای اروپایی ها بازی ملی در اولویت است.

*یعنی شما تصمیم می گرفتید بازیکنان به کدام باشگاه بروند؟

بله. همین طور بود. دایی از قطر آمد آلمان و بدون کوچک ترین صحبتی قراردادش را امضا کرد و رفت باقری هم گفت هرچه عابدینی بگوید. به من اعتماد داشتند و می دانستند صلاح شان را می خواهم.

*ترانسفرها را شما انجام می دادید یا از طریق واسطه و دلال پیشنهادات می رسید؟

تمام کارها را خودم انجام می دادم. مثلا در آلمان یا ترکیه مترجم داشتیم  اما دلال نه. سفارت را در جریان می گذاشتیم و از نظرات آنها استفاده می کردیم.

*چرا فوتبال ایران مثل سابق ترانسفر اروپا ندارد؟

دلیل اصلی این موضوع بر میگردد به بزرگ شدن اتحادیه اروپا و اینکه سهم بازیکنان اروپایی در نقل و انتقالات این قاره افزایش داشته است. یک نکته را هم نباید فراموش کنیم که آفریقایی ها در این چند سال بیکار ننشسته اند. اعتقاد دارم رشد و شکوفایی فوتبال ایران متوقف شد اما کشورهایی مانند کره، ژاپن و چین وارد این چرخه شده اند.

*چرا امروزه مدیران باشگاه ها تلاشی برای ترانسفر بازیکنان  به اروپا ندارند؟

مدیریت فوتبال ما دولتی شده است و اعضای هیات مدیره تلاشی برای کسب درآمد ندارند. ما در آن زمان فوتبال را خصوصی دنبال می کردیم و مدیران باشگاه خصوصی فکر می کردند. اما حالا دست مدیران بسته است چون اداره فوتبال دولتی شده و دیگر فوتبال ایران شکوفایی سابق را ندارد.

*شما از این ترانسفرها درصد هم می گرفتید؟

بله. من از ترانسفر بازیکنان درصد می گرفتم. حقوق من در پرسپولیس یک ریال دفتری بود! مجمع باشگاه تصویب کرده بود بابت هر ترانسفر 10 درصد دریافتی داشته باشم. البته از این 10 درصد خرج سفر و... را هم می دادم.

*اما فتح ا... زاده مدعی است هیچ پولی نمی گرفته و خرج سفرها بر عهده باشگاه میزبان بوده است.

آنها سیاست های خودشان را داشتند ما من بابت ترانسفر بازیکنان درصد می گرفتم. بنده برای ترانسفر بازیکنان به چند کشور سفر می کردم. به طور مثال برای ترانسفر ترابیان از فرانسه به بلژیک رفتم یا برای انتقال شاهرودی از صربستان به ترکیه رفتم که تمام هزینه سفرها از همان 10 درصد بود.

*راستی افشین پیروانی مدعی است شما در ترانسفر شدنش به هایدوک اشپیلت کارشکنی کرده اید و از قرارداد یک میلیون مارکی، 700 هزار تا را برای باشگاه می خواسته اید.

فکر می کنم ایشان شوخی می فرمایند! اما اگر چنین ادعایی دارند باید عرض کنم در آن زمان یک نفر شاهد میان ما حضور داشت که می توانید از او سوال کنید. من و شاهرودی و پیروانی رفتیم پیش ایویچ و او گفت: «هایدوک برای پیروانی 200 هزار و برای شاهرودی 300 هزار مارک می دهد.» من به افشین گفتم از این 200 هزار مارک تنها 100 هزارتا گیر خودت می آید، چون 50 درصد قرارداد مال پرسپولیس است. من همان روز به افشین گفتم این رقم برای تو خیلی کم است ضمن اینکه برای اینها نیمکت نشین کردن بازیکن 200 هزار مارکی کاری ندارد. برگرد ایران من 70 هزار مارک میدهم. همان روزی که به ایران برگشتیم 40 هزار مارک نقد دادم و مابقی اش را هم درطول فصل پرداخت کردم.

*شاهرودی چرا در بلژیک نماند؟

شاهرودی همان زمان قبول نکرد. با این رقم قرارداد ببندد و رفت ترکیه و 500 هزار مارک قرارداد بست که البته اواسط فصل با ترک ها دعوایش شد و سریع انتقالش دادیم به چین که فکر می کنم این کار من یک هنر مدیریتی بود.

*شما چه اندازه روی ترانسفر بازیکنان مطالعه داشتید که تا این حد موفق بودید؟

فیفا یک کتابی دارد که با مطالعه آن و واریز 200 هزار کرون سوئیس به حساب فیفا می توانید مدیر برنامه شوید. اگر در اروپا وکیل حقوقی بین المللی باشید که نیاز به آن 200 کرون و امتحان هم نیست. من فکر می کنم تنها به خاطر امانتداری و صداقت بود که در این ترانسفرها موفق بودیم. کسانی که با بازیکنان سر یک قیمت توافق می کنند و بعد با رقم بالاتر با باشگاه مذاکره می کنند تنها یک بار مدیر برنامه هستند!

*فکر می کنید چه عاملی باعث توقف رشد و شکوفایی ترانسفر بازیکنان ایران به اروپا شده است؟

مدیریت دولتی؛ مدیریت دولتی برای ورزش ما فاجعه است. از روزی که مدیریت پرسپولیس و استقلال زیرنظر مستقیم سازمان ورزش قرار گرفته این دو باشگاه یک روز خوش ندیده اند. ما از سال 76 تا 80 زیرنظر مستقیم سعی کردیم با تفکر خصوصی پرسپولیس را اداره کنیم، حالا ببینید در این چند سال این دو تیم با سازمان ورزش به کجا رسیده اند. سپاهان اگر الان قهرمان فوتبال ایران است به خاطر بضاعت فوتبال اصفهان نیست بلکه پول زیاد در کنار مدیریت هزینه دولتی، قهرمانی را حالا حالاها در اصفهان نگه می دارد. چون قرمز و آبی تکیده شده اند و دیگر پیراهن این دو باشگاه ارزش ندارد. این دو تیم به خاطر مدیریت دولتی تبدیل به باشگاه های واردکننده شده اند.

*یعنی اگر مدیران دولتی نبودند فوتبال ایران موفق تر بود؟ پس مسائل فنی در این زمینه هیچ تاثیری ندارد؟

یک مدیر می تواند باعث رشد و شکوفایی فنی در باشگاهش شود. ما به جای بازیکن ایرانی، سعی می کردیم مربیان خارجی وارد کنیم تا علم روز را به بازیکنان آموزش دهند. مدیران دولتی گناه ندارند اما مدیریت دولتی برای فوتبال آسیب رسان است.

*در مجموع فکر می کنید در ترانسفر بازیکنان شما موفق تر بودید یا فتح ا... زاده؟

از نظر رتبه ما بیشترین ترانسفر موفق را داشتیم. اما نمی شود از مدیریت خوب فتح ا... زاده هم گذشت. شاید من به خاطر اینکه تجربه ام بیشتر بود موفق تر بودم.

*می توانید بگویید از این ترانسفرها چقدر درآمد شخصی داشتید؟

(بعد از کمی مکث...) با توجه به هزینه های دررفته 50 میلیون تومان درآمد من بود. در سال 79 زمانی که خواستم بودجه باشگاه را به مجمع ببرم خجالت کشیدم. آن زمان بودجه پرسپولیس برای یک فصل 930 میلیون تومان بود اما حالا با گذشت 10 سال این بودجه هزار درصد افزایش داشته است و 10 میلیارد تومان و شاید هم بیشتر هزینه این باشگاه می شود که هیچ بازدهی هم ندارد.


- - , .

آخرین کاپ ها...
ما را در سایت آخرین کاپ ها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار cup بازدید : 83 تاريخ : شنبه 1 اسفند 1394 ساعت: 22:05